05 December 2011

Catatan kehamilan | 34 weeks

Assalammualaikum…

Diam tak diam dah masuk minggu yang ke-34… berat setakat ini 77kg berbanding dengan berat sebelum hamil, 70kg. Tak banyak sangat naiknya… adakah maksudnya nanti senang nak dapat balik badan asal 55kg? Harap-haraplah ye… tapi kena jaga makan masa dalam pantang nanti.

Bila dah masuk minggu ke-34 ni, tidur malamku tidak lagi lena… baby ni nampaknya aktif di waktu pagi… seawal pagi dari jam 3.00am dah bergerak aktif ke kanan ke kiri… pinggang dah mula sakit, tidur malam pun kena bersendal dengan bantal. Terpaksa tidur mengiring sebab kalau tidur terlentang rasa macam sesak nafas je…

Sekali-sekala terasa macam ada contraction…. dah rasa macam nak melahirkan pun ada…. pada saat itu, sakitnya pinggang bukan kepalang… hanya Allah jualah yang Maha Mengetahui. Rasa nak cepat-cepat je melahirkan… oh tidak!!! beg hospital tak siap lagi… kalau le dibuatnya tetiba sakit nak melahirkan, mahu menggelupur… barang-barang keperluan baby pun masih belum ready sepenuhnya lagi…

oh ye, minggu ni 8hb ada temujanji di Hospital Serdang jam 9.00am. Kali ni Sheila minta suami tolong hantarkan sebab hari tu susah sangat nak cari parking… kurang-kurang kalau pergi denga cik abang, boleh le Sheila turun dulu sementara abang cari tempat letak kereta…. Ke hospital kali ni sebab nak tengok kedudukan uri, samada masih di bawah atau dah naik ke atas. Sheila mendoakan mudah-mudahan segala urusan dipermudahkan….

Ok… jom kita buat checklist hospital dulu… malam ni kena siapkan beg pakaian dengan beg baby…. bila dah siap kena letak siap-siap dalam kereta… sebab bila-bila sakit boleh je terus ke hospital, tak perlu susah hati…

Ok semua… tata for now. Nanti kita jumpa lagi di next entri…

Sheila Wahid,
2.41pm

Post a Comment