15 December 2010

Pengalaman Bercuti ke Jakarta – Bandung | Day 1

24hb November 2010

Sebelum terlupa, Sheila nak cerita pengalaman bercuti ke Jakarta – Bandung pada 24-27 November 2010 tempohari. Agenda utama adalah untuk meraikan ulangtahun perkahwinan kami yang ke-13. Jadinya hanya Sheila dan suami sahaja yang pergi, anak-anak Sheila minta tolong mak mertua tengok-tengokkan. Tiket dibeli semasa promosi AirAsia pada bulan April 2010, jadi dapat tiket murah RM332.00 untuk dua orang pergi dan balik.

Untuk makluman, trip ke Jakarta-Bandung ni Sheila tak buat tempahan untuk hotel berikutan kejadian letusan Gunung Merapi. Jadi, sampai Jakarta baru nak cari hotel. Kalau tak ada hotel yang kosong, kena tidur mana-mana le jawabnya…
Kami keluar rumah pukul 8.00 pagi dihantar jiran yang baik hati – Nadia & Malan. Flight dijadual berlepas pada pukul 9.50am dari LCCT, dah agak lewat tiba di airport tapi disebabkan dah check-in online, jadi masih sempat lagi. Sampai di airport cuma check-in beg je. Sarapan kami tapau burgermbira McD.

Kami mendarat di Bandara Soekarno Hatta pukul 10.50am (11.50am waktu Malaysia). Di sana Sheila beli nombor handphone Indonesia di Airport yang berharga Rp.50,000 – Mahal (INGAT! jangan beli di airport). Kenalan di Jakarta - Ibu Nina telah menjemput kami dari Bandara dan telah menjadi pemandu pelancong + supir pada hari tersebut. Dari membawa kami makan masakan Padang di dalam kawasan bandara, seterusnya bersolat di Masjid Nurul Barokah (juga di dalam kawasan bandara) dan membawa kami pusing-pusing kota Jakarta sehingga ke Mangga 2 untuk berbelanja.

Mangga 2 adalah sebuah kompleks membeli belah yang terkenal di Jakarta, barangan yang dijual di sana murah-murah belaka menyebabkan Sheila tak tahan godaan hingga “terbeli” 2 pasang jubah yang berharga Rp.110,000 setiap satu dan sepasang baju kebaya/seluar berharga Rp.125,000. Ni tolong convert sendiri ye.

Selepas ke Mangga 2, kami terus ke Stasiun Gambir untuk menaiki keretapi ke Bandung. Perancangan asal kami akan menginap di Jakarta (kawasan sekitar Gambir), dan keesokkan harinya menaiki keretapi ke Bandung untuk menikmati keindahan alam ciptaan Allah di sepanjang perjalanan. Tapi malangnya tiada satu hotel pun yang kosong. Makanya kami perlu menukar rancangan. Beberapa panggilan ke beberapa hotel di Bandung dibuat, akhirnya destinasi penginapan kami adalah di Kota Daarul Jannah 1, Alhamdulillah.

Kereta Agro Gede


Si Indonesia, keretapi dipanggil “kereta” ye Tuan Puan. Sebelum boleh membeli tiket kereta ni, kena isi borang dulu. Ada dua kelas kereta, satunya kelas business dan satu kelas eksekutif. Kami tentunya ambik kelas eksekutif. Harga yang perlu dibayar Rp.110,000 untuk dua orang dan kami ambil train pukul 7.00pm. Coachnya sangat selesa berhawa dingin dan ada seorang pramugara dan pramugari yang akan melayan makan minum anda  mengambil order makanan dan minuman. Perjalanan ke Bandung mengambil masa kira-kira 3 1/2 jam….

Lepas makan…. tidur… zzzz… sedar-sedar dah sampai Bandung dan ketibaan kami disambut oleh hujan, Alhamdulillah. Cuaca di Bandung sejuk (macam Cameron Highland) jika dibandingkan dengan Jakarta yang panas. Dari Stasiun Bandung ke Kota Daarul Jannah, Sheila naik kereta sewa dengan bayaran Rp.50,000. Rasanya boleh dapat murah sikit, tapi malas nak tawar-menawar… bayar je lah. Badan dah lesu… dah nampak bantal dengan tilam je….

Menginap di Kota Daarul Jannah


Tiba di Kota Daarul Jannah, check-in bilik 105. Biliknya memang tak ada air-cond atau kipas, memang dah sejuk…. kalau ada kipas harus beku… sewa bilik, Rp.275,000 untuk satu malam… Alhamdulillah.

…. bersambung ke hari kedua --->
Post a Comment