11 March 2011

Tips | Adab sebelum, semasa dan selepas makan

Assalammualaikum,

Chef Sabri Hassan berkongsi tips di radio ikim.fm pada 11Mac2011.

Adab sebelum makan

  • pastikan makanan dari sumber yang halal
  • rezeki/pendapatan yang diperoleh untuk membeli makanan dari sumber halal (tiada rasuah, penipuan dan sebagainya),
  • redha dengan makanan yang dihidangkan (jangan komplen masin le… tak sedap le… dll). Sedap makan banyak, tak sedap makan sikit…

Adab semasa makan

  • Baca Bismillah,
  • Makan dengan tangan kanan (kalau makan western food – steak, potong dahulu baru suap dengan tangan kanan),
  • Kunyah makanan hingga lumat (44 kali),
  • Selagi makanan di dalam mulut belum di telan, jangan masukkan makanan yang lain.

Adab selepas makan

  • Disudahi dengan Alhamdulillah,
  • Jangan makan terlampau kenyang,
  • Basuh tangan selepas makan,
  • Bersyukur.

Alhamdulillah… mudah-mudahan dapat manfaat bersama. Salam hari Jumaat dan selamat berhujung minggu.

Post a Comment