26 April 2014

Tips - Cara Mudah Mengira Kalori

Tips - Cara Mudah Mengira Kalori


Ok, kali ni sheila nak kongsikan bagaimana nak mengira kalori dengan mudah. Dulu pening juga... tapi lepas install aplikasi MyFitnessPal di handphone setiap kali makan hanya masukkan aje apa yang kita makan tu dalam diari makanan tu. Kalau tak sempat di handphone, boleh update di laptop.

Tips - Cara Mudah Mengira Kalori

Bila dah ada aplikasi ni pun memudahkan kita untuk merancang menu makanan harian kita. Gambar tu contoh makanan yang sheila makan hari ni... keperluan kalori makanan sheila sehari adalah sebanya 1494cal.. jadi selagi makan dalam range tu tiada masalah. Macam sheila ni masih ada baki 805kal untuk lunch, snack dan dinner.

Untuk semak berapa kalori makanan yang kita ambil boleh check di cekodok.com... jadi dapat le anda semak keperluan kalori harian anda. Kalau dah terlebih makan masa breakfast, adjust pengambilan kalori masa lunch. Selagi masih dalam lingkungan kalori yang kita makan tiada masalah. Lagi satu pastikan seimbang, maksudnya ada karbohidrat, protein sayur/buah...

Selamat mencuba ye.. :-)
Post a Comment