13 September 2011

Resepi | Apam Pisang

Assalammualaikum…

Kita tinggalkan cerita semalam tu ye… hari ni jom layan resepi pulak ye. Sepatutnya entri ni dimasukkan pada bulan Ramadhan tempohari, tapi tak sempat…. cuma sempat dipostkan dalam laman sembang FB je. Hari ni Sheila kongsikan di sini ye…

Sheila dapat resipi ni daripada mak…. resipi ni mudah sesangat, tu yang suka je nak buat…

APAM PISANG

IMG_1891

Bahan-bahan :
1 cawan pisang mas (Sheila guna pisang berangan)
1 cawan gula (Sheila kurangkan kepada 1/2 cawan)
1 cawan minyak masak
2 biji telur
2 cawan tepung gandum + 1 tbsp Sodium bikarbonat (diayak)

Cara membuatnya :
Kisar semua bahan basah.
Apabila sudah sebati, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga sebati.
Sudukan ke dalam acuan sehingga 1/2 penuh.
Kukuskan sehingga masak.

Post a Comment