01 November 2011

Catatan kehamilan | 29 weeks & 11 weeks more to go

Assalammualaikum semua…

Wahhh.. bersawang sungguh blog makcik ye… lama dah tak berupdate… cerita macam-macam ada, tapi rasa macam tak terluah dek kata-kata.

Alhamdulillah… sekarang dah masuk minggu ke 29 kehamilan. Ye… Sheila hamil anak ke-5. Anugerah Allah kepada hamba yang terpilih. Ingatkan 4 orang je amanah yang Allah nak bagi…. tapi, kita hanya mampu merancang… Allah yang menentukan segalanya. Sheila dan suami menerima dengan lapang dada…

Jadinya ada lebih kurang 11 minggu sebelum saat kelahiran permata hati kami ke dunia. Nampak gayanya semua kena beli baru, yang ada cuma lampin kain sahaja, yang lain-lain dah selamat disedekahkan kepada orang.

Hari Ahad lepas (30/10/2011) sempat le singgah ke Anakku cawangan Alamanda beli empat pasang baju dan 2 pasang booties + mittens… maybe nak kena tambah sepasang dua lagi baju…

Alhamdulillah, sepanjang kehamilan Sheila kali ini lebih kurang sama dengan kehamilan yang sebelum-sebelum ni… Sheila tak mengalami alahan yang teruk… cumanya kali ni tak boleh nak tengok kotor-kotor sikit atau ada bau pelik-pelik, mesti rasa mual dan nak muntah. Sampai sekarang pun masih lagi macam tu lagi… mungkin adik Al-Amin agaknya…

Lagi satu Sheila cepat letih… mungkin faktor umur agaknya. Jadi kepada sesiapa yang merancang nak anak tu elok le mengandung dan bersalin ketika masih muda, bila dah 30an ke atas… badan rasa macam lesu semacam je tau… tak bermaya…. tambahan bila tak ada pembantu, harapkan suami dengan anak-anak ajelah yang dapat membantu kerja-kerja rumah….

Sekarang ni dah mula kena sediakan hospital checklist. Nanti Sheila update lagi ye….

p/s : Dalam next entri, Sheila ceritakan pengalaman bersalin sebelum-sebelum ni ye…

Post a Comment