12 September 2011

Janji Hanya Tinggal Janji

Assalammualaikum,

Lama tak berupdate blog ni… sorry, sibuk sikit dgn urusan duniawi.

Apa perasaan korang kalau seseorang itu berjanji tapi hanyalah janji kosong semata-mata? Rasa macam kena tipu pun ada kan?

Begitulah resam dunia apabila masa kita diperlukan, macam-macam janji manis yang ditaburkan, tapi bila sampai masa… apa pun tak ada…

Itu le yang terjadi pada Sheila, dulu pada tahun 2002, Sheila dijanjikan dengan jawatan sebagai “Head of Department” (kononnya) dengan kenaikan gaji dan juga benifit kereta company…. bukan meminta jauh sekali mengampu ye… boss nak bagi kita terima aje le… Sheila dinaikkan gaji, agak banyak juga le (Alhamdulillah), kereta pun dah dapat (sekarang dah buruk dah pun)… tapi sampai sekarang ni, pangkat yang dijanjikan itu hanyut begitu sahaja, bukan le nak mengejar pangkat sangat, tapi bila dah berkhidmat hampir 15 tahun di syarikat yang sama sekurang-kurangnya ia dapat menaikkan lagi semangat dan meningkatkan lagi motivasi dalam diri…. Dari join tahun 1996, sampai le sekarang 2011, tak pernah sekali pun terima surat daripada boss berkenaan kenaikan pangkat, even jawatan sebagai “Senior” pun tidak diberi… sedih tau, rasa macam tidak dihargai.

Tahun lepas 2010, setelah 8 tahun berlalu… sekali lagi Sheila menanyakan tentang pangkat yang dijanjikan…. korang nak tahu apa jawaban yang diberikan?

“You tak boleh pergi meeting sebab you tak ada technical knowledge.” Pulak dah??? Sebelum ni tak ada pula cakap camtu… memang Sheila tak punya ijazah, tapi dengan pengalaman 15 tahun dalam bidang yang sama takkan masih tak layak kot? Itupun selama hari ni memang deal direct dengan client semua…. Boss cuma cari job, dah dapat terus bagi je kat sesapa yang free… kalau perlu design, baru le boss tu pergi meeting-meeting ni….

Tapi, Sheila hairan juga bila ada sorang ni dulunya Engineer… 6 tahun kerja sini, lepas tu dia kerja kat tempat lain selama 2 tahun… tahu-tahu dia masuk balik terus jadi Director… apa kes? Bukan iri hati, tapi sedikit sebanyak mesti ada terasa punya…. kita pun ada menyumbang kepada kemajuan company. Memang le dia dah bayar gaji, tapi bila bab JANJI ni… kalau agak-agak tak boleh nak tepati, jangan le berjanji…

Sheila pernah tanya juga ada tak apa-apa course yang boleh steel detailer attend untuk improve knowledge yang ada…. TAK ADA katanya… yang ada semua untuk Engineer sahaja…. ces!

Camana nak improve? Cer citer???… cer citer???

Post a Comment