01 July 2011

Travelog | Pengalaman Bercuti Di Bali – Day 1

Assalammualaikum & Salam sejahtera…

Cerita tentang Bali ni dah 2 minggu berlalu, sebelum terlupa ingatan… baik le cepat-cepat Sheila masukkan entri PENGALAMAN BERCUTI DI BALI… Percutian ini ada atas tajaan Strutech Engineering Consultant… tq boss… next year ke mana pulak kita?

Jom ikut Sheila menelusuri liku-liku perjalanan selama 4 hari di Bali. Ingin Sheila ingatkan di sini, entri ini akan menjadi agak panjang berjela makanya sediakanlah air dan bertih jagung semasa membaca entri ini…

Lokasi : Bali
Tarikh : 9 – 12 Jun 2011
Tempoh : 4 hari 3 malam
Bilangan peserta : 39 orang (dewasa+kanak-kanak)

Hari pertama (9 Jun 2011)

Penerbangan kami di taja oleh menggunakan perkhidmatan AirAsia, peneraju penerbangan tambang murah Malaysia… sesubuh sepi’i dah kena ada di LCCT… tak le subuh sangat, kira-kira pukul 9.30 pagi. Flight pukul 11.50 pagi, kiranya pagi tu santai-santai aje le… tambah bila melancong bersama anak-anak, semuanya kena bersedia lebih awal dan kena lebih organise… sebab nak enjoy sepanjang percutian.

Tiba di International Airport Ngurah Rai, Kuta, Bali  sekitar pukul 3.00 pm, disambut dengan kalungan bunga frangipani yang harum semerbak sampai pening kepala… Tour guide kami sepanjang percutian ini, Aswata menanti ketibaan kami dengan sebuah bas dan sebuah van bagi menampung bilangan kami yang ramai.

bali2

Perut masing-masing dah mula berkeroncong… maklumlah belum makan tengahari lagi. Untuk anak-anak, Sheila ada bawa bekal roti dan coklat tapi dah namanya perut melayu, mesti juga nak makan nasi… kalau tak dapat nasi… badan lemah longlai tak bermaya… camana nak pergi buat lawatan cik kiah nanti kan??? Jadi untuk lunch, kami makan di restoran Malioboro yang menghidangkan ayam tulang lunak sebagai specialties mereka… tapi, terus terang cakap… tak lalu nak makan ayam… kembang tekak… Sheila akhirnya order nasi putih dan ikan dua jenis… gurami sambal dan gurami kukus… airnya teh botol…

Bali1

Pernah dengar “teh botol”? Teh botol ni teh jasmin… tak sedap! tak sedap!… tu le kan.. pandai-pandai order last-last sendiri tak minum… air mineral aje le jawabnya…

Makan tengahari tidak termasuk dalam pakej… sendiri bayar… total Rp295,000 lebih kurang RM90.00 untuk kami 7 orang… hmmm… mahal gak le.

Lepas tangki perut di isi penuh… kami terus di bawa melawat kuil Uluwatu untuk menyaksikan keindahan matahari terbenam… kuil ini terletak di tebing tinggi tepi laut… Subhanallah… melihat keindahan matahari terbenam amat mendamaikan jiwa dan Sheila memanjatkan kesyukuran kepada Allah Yang Maha Esa kerana diberi peluang untuk melihat kebesaran ciptaanNya… Alhamdulillah.

bali3

Selepas melihat-lihat sekeliling… acara seterusnya kami ke GWK (Garuda Wisnu Kencana) untuk minum kopi/teh dan menjamah goreng pisang panas… masa ni dah malam, pukul 7.00 pm tapi dah gelap macam pukul 8.00. GWK ni sebenarnya sebuah taman dengan patung Garuda Wisnu Kencana yang sangat besar sebagai mercu tanda… kami tiba dah malam, jadinya tak nampak sangat taman-taman di sekeliling.

bali4

bali5 
Seterusnya kami ke pantai Jimbaran untuk menikmati juadah makan malam pula. Di sini, kami disambut oleh penari tradisional Bali..  kami dihidangkan dengan BBQ Seafood bersama nasi putih… airnya air kelapa, oren jus dan air mineral… kenyang air je… kebiasaannya pengunjung pantai jimbaran ni akan menikmati panorama matahari terbenam di sini…

bali6 
Dah kenyang makan, barulah kami di bawa check-in hotel… penat seharian berjalan… pukul 10.00 malam baru dapat nak berehat sebelum esok meneruskan perjalanan yang lebih jauh…

bali7

Post a Comment